Een moment geduld a.u.b
Uw zoekresultaten worden geladen...

Mag ik mijn buitenbak verlichten?

04 juli 2017

De langste dag van het jaar is alweer geweest en voordat je het weet wordt het ‘s avonds steeds vroeger donker en ben je als hobbymatige ruiter afhankelijk van bakverlichting. De meeste buitenbakken hebben lichtmasten, maar wat als je die nog niet hebt? Mag je die zo maar plaatsen? Nee, zeker niet. Het wordt vaak gezien als hinder en overlast voor omwonenden.

Er zijn steeds meer gemeentes die een beleid hierover hebben opgesteld. Als je geluk hebt, heeft de gemeente al vastgelegd in het bestemmingsplan dat je bij een 20x40m bak vier lichtmasten mag opzetten en bij een 20x60m bak zes lichtmasten. Maar, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Als je dicht tegen een bos of natuurgebied aan zit, mag dit vaak niet. Dan verstoor je de natuur. De ene gemeente keurt een lichtmast van drie meter goed, de andere van vier of zelfs vijf meter. Je hebt er in elk geval een vergunning voor nodig.

Voor degene die geen vergunning krijgt, hebben wij een tip: Rijbakverlichting wordt vaak niet toegestaan, maar over erfverlichting wordt niks gezegd. Daar kunnen wij advies over geven.

Onze tips voor het plaatsen van lichtmasten:

  • Houd rekening met de buren.
  • Zorg dat alleen je rijbak verlicht is en dat er zo min mogelijk strooilicht is.
  • Zorg voor energiezuinig verlichting.
  • Bepaalde lichttypes geven minder hinder aan flora en fauna.
  • Als je op zoek bent naar lichtmasten, ga bij gemeentewerf kijken. Daar zijn veelal lichtmasten over die langs de weg hebben gestaan.

Heeft u vragen hierover? Neem gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies.

Foto rijbaan: www.rijbakverlichting.net

Terug naar het overzicht
Mag ik mijn buitenbak verlichten?
X

Meld je aan voor onze nieuwsbrief