Mantelzorg in het buitengebied

Mantelzorgers zijn van grote maatschappelijke waarde. Zij leveren de zorg die hun familieleden of vrienden nodig hebben, bijvoorbeeld bij ouderdom, invaliditeit, chronische ziekte of een beperking. Vaak is het bij deze intensieve zorg fijn als de zorgbehoevende nabij de mantelzorger woont. Er is veel mogelijk als het gaat om een mantelzorgwoning in het buitengebied. Sinds enkele jaren is een mantelzorgwoning in het buitengebied vergunningsvrij wat het veel makkelijker maakt om een mantelzorgwoning te realiseren. Maar er zijn wel randvoorwaarden. We praten je graag bij in onze nieuwste blog.

Familieband
In de meeste gevallen worden mantelzorgwoningen gebruikt voor ouders die zorgbehoevend zijn en verzorgd worden door hun kind(eren). Maar een familieband is niet per se noodzakelijk, sterker nog, zolang er een zorgindicatie is kan ook mantelzorg verleend worden aan kinderen, vrienden en anderen. Een sociale relatie is voldoende. Sommige gemeentes vinden het ook aanvaardbaar om met het oog op de toekomst een mantelzorgwoning te creëren. Denk daarbij aan een kind dat het ouderlijk huis wil kopen, ouders zijn nog niet hulpbehoevend met wel al wat ouder en willen ook op hun huidige plek blijven wonen. Formeel moet er echter te allen tijde een zorgindicatie zijn. Het is vaak niet mogelijk om dit met een doktersverklaring aan te tonen, aangezien artsen dit niet (meer) afgeven. Door het onderbouwen van de benodigde zorg, zal de gemeente beoordelen of er sprake is van een zorgindicatie.

Verplaatsbare unit of bestaand bijgebouw
Mantelzorg in het buitengebied is vergunningsvrij mogelijk in een verplaatsbare unit of in een privé bijgebouw. Hoe groot een privé bijgebouw mag zijn is opgenomen in het bestemmingsplan. Vaak is dit tussen de 80 en 150 m2. De realisatie of verbouw van een bijgebouw is vaak ook vergunningsvrij, maar het is wel van belang om dit vooraf even goed te bekijken. Een verplaatsbare unit mag vergunningsvrij geplaatst worden, daar is geen aanvraag bij de gemeente nodig. Let op hiervoor geldt wel een maximum oppervlakte tot 100 m2! In sommige bestemmingsplannen is wel een mogelijkheid opgenomen voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor mantelzorg. Dan kunnen er afwijkende (en dus ruimere) regels zijn. Dit verschilt per gemeente.

Beëindigen van de mantelzorg
Op het moment dat er geen zorg meer wordt verleend, stopt de mantelzorg regeling ook en moet het bijgebouw weer als bijgebouw in gebruik worden genomen, dan wel moet de verplaatsbare unit worden verwijderd. Is er verbouwt in een bijgebouw dan kan het zijn dat de gemeente eist dat bijvoorbeeld enkele voorzieningen verwijderd worden, zodat het niet meer geschikt is als woonruimte.

Vergunningen
De vraag of er dus een vergunning nodig is voor een mantelzorgwoning, is afhankelijk van de beoogde situatie. Het kan verstandig om vooraf goed te bekijken wat de mogelijkheden in uw geval zijn en of er vergunningen dan wel meldingen noodzakelijk zijn. Benieuwd geworden wat de opties voor jullie zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen graag.