Paddocks maken? Eerst je huiswerk, dan pas naar gemeente

Er wordt heel wat gediscussieerd bij de aanvraag van een paddock. Is er nou wel of geen bouwvergunning nodig en hoe bereid je een aanvraag voor bij de gemeente? Feije van Eijndhoven van Van Santvoort Advies heeft een aantal tips.

”Veel gemeenten hebben geen idee wat er met een paddock bedoeld wordt en waarvoor een paddock dient. Dien je een aanvraag in om een paddock te realiseren dan hebben gemeenten daar veel vragen bij. Hoeveel grond gaat u af- en aanvoeren? Wordt er nog meer gebouwd? Nee, het is in feite niet meer dan een stukje grond dat afgerasterd wordt en waar je paarden in los laat lopen”, vertelt Feije van Eijndhoven.

Wel of geen vergunning?
In de praktijk is er veel gedoe over voorzieningen voor de paardenhouderij zoals buitenbakken, longeercirkels, stapmolens en dus ook paddocks. Heb je daar nou wel of geen vergunning voor nodig? “Er is nauwelijks regelgeving over hoe je daarmee moet omgaan. Wanneer je bijvoorbeeld een wei hebt van één hectare en je plaatst een omheining, dan mag je zelf bepalen in hoeveel delen je de hectare wei indeelt. Het wordt echter anders wanneer er een speciale bodem geplaatst wordt. Wat ook niet zo maar mag, is een 2,5 of 3 meter hoge omheining plaatsen, wat je vaak bij hengstenpaddocks ziet.”

Ziet de gemeente de aanleg van een paddock als bouwwerk? Dan gelden er direct strengere regels. De paddock moet dan bijvoorbeeld in het bouwvlak passen. “En dat is niet altijd wenselijk, omdat dit ten koste gaat van de afmetingen van bijvoorbeeld de nieuwe stal of manege. Kortom, je komt in een discussie terecht omdat er geen eenduidig beleid en regelgeving is.”

Bodemonderzoek
Maak je een paddock groter dan 100m2 en je gaat dieper dan een halve meter afgraven voor een speciale bodem, dan moet je bodemonderzoek en mogelijk ook archeologisch onderzoek laten uitvoeren. Voor een paddock is wel degelijk een bouwvergunning nodig als er een betonnen rand, een special bodem en/of een hoge omheining geplaatst wordt. “De regels stellen dat de omheining open moet zijn. Het plaatsen van een dichte onderkant aan de omheining door bijvoorbeeld planken te bevestigen mag dus niet. Dit wordt als een dichte constructie gezien. Realiseer je de paddock op een verkeerde plek op je perceel of realiseer je de paddock niet volgens de regels, dan loop je het risico dat de paddock verwijderd moet worden.”

Doe je huiswerk
Feije van Eijndhoven adviseert om voordat je naar de gemeente gaat, strategisch na te denken over de inhoud van de aanvraag, de juiste benaming te gebruiken en een goede onderbouwing bij de aanvraag in te dienen. “De regelgeving verschilt per gemeente en is te vinden in het bestemmingsplan”, vertelt Feije van Eijndhoven. “Al zal het woord paddock er niet instaan. Zorg dat je je huiswerk goed op orde hebt voordat je naar de gemeente gaat. Want zodra je een aanvraag indient, moet de gemeente de aanvraag toetsen. Krijg je een afwijzing dan is het heel moeilijk om dit terug te draaien. Heb je vragen of hulp nodig, dan kan Van Santvoort Advies jou daarmee helpen.”

Goed om te weten

  • Ligt de paddock voor de woning, dan mag de omheining niet hoger zijn dan 1 meter
  • Op het achtererf mag de omheining  max. 2 meter hoog zijn.
  • Sommige gemeenten stellen welstandseisen. Witte omheining is niet overal toegestaan.
  • Plaats je een speciale bodem, dan is het mogelijk dat je ook een aanlegvergunning nodig hebt.
  • Wanneer je grond afgraaft dieper dan een halve meter en meer dan 100m2, dan is het uitvoeren van bodemonderzoek in de meeste gevallen verplicht.
  • Wanneer je grond afgraaft kan de gemeente in sommige gevallen archeologisch onderzoek eisen. De regels zijn per gemeente heel verschillend.
  • Plaats je een betonnen rand en/of een dichte omheining dan zal de paddock als bouwwerk worden beschouwd en moet deze binnen het bouwvlak liggen.

Contactgegevens:
Feije van Eijndhoven
0492-525552
feije@vansantvoort.nl
www.vansantvoort.nl/advies

Auteur/foto: Wendy Scholten