Energielabel kost energie

De invoering van het nieuwe, verplichte energielabel per afgelopen 1 januari heeft veel mensen heel wat energie en centen gekost, maar in de praktijk werkt het nog niet. Bij consumentenprogramma Radar regende het klachten en de Vereniging Eigen Huis sprak van een onzorgvuldige invoering. Demissionair minister Kaisa Ollongren heeft dat weliswaar tegengesproken, maar feit is wel dat zij voor een tweede keer heeft besloten tot uitstel van ‘handhaving’, eerst tot 1 juli van dit jaar, nu tot 1 januari 2022. Eenvoudig gezegd: je krijgt tot 1 januari 2022 geen boete als je geen energieprestatie-indicator aangeeft in de advertentie voor je huis, omdat je dat label nog niet hebt.

Hier even de achtergrond: je kon tot 1 januari van dit jaar een ‘Vereenvoudigd Energielabel’ aanvragen via een website. Je vulde wat gegevens in over omvang en energieverbruik van je woning en op afstand plakte een deskundige er dan een label op (van A t/m G). Kosten 10 euro. In de nieuwe regeling zijn verkopers-eigenaren verplicht een vakbekwaam energieadviseur in te huren die de woning uitgebreid komt bekijken. Hij/zij stelt op basis van het onderzoek ter plaatse het energielabel vast en doet ook nog aanbevelingen voor verbeteringen. Vorig jaar werd verwacht dat dit ongeveer 190 euro zou kosten. Maar goed, het is dan geen natte vingerwerk en je kunt op basis van het onderzoek je woning ook energiezuiniger maken.

Maar wat bleek uit onderzoek van Radar? Meer dan de helft van de aanvragers van een energielabel-nieuwe-stijl aanvroegen, betaalde meer dan 190 euro, soms wel het dubbele. Bij anderen liep de verkoop van de woning vertraging op en een enkele keer ging de verkoop helemaal niet door. Veel mensen voelden zich onnodig op kosten gejaagd. Bovendien bleek niet alleen de woningmarkt krap, maar ook het aanbod aan vakbekwame energieadviseurs. Door de corona-lockdown stagneerde ook de opleiding van ‘verse’ adviseurs. Dit leidde tot hogere prijzen en langere doorlooptijden.

Hoewel minister Ollongren verwachtte met extra opleidingen en examens de zaak halverwege dit jaar weer op de rails te hebben, is dat niet gelukt. Per 1 mei waren er 1.000 vakbekwame energie-adviseurs beschikbaar en zij verwacht nu dat dit aantal de komende maanden verdubbelt. Dat zijn er kennelijk te weinig om alle huizenverkopers van een geldig energielabel te voorzien, dus daarom wordt de verplichting om deze te vermelden opnieuw met een half jaar opgeschort. We zullen zien of de oververhitte markt aan energieadviseurs dan tot ontspanning is gekomen. Het kan vriezen of het kan dooien!