De kloof loopt dwars door de regio

U hebt vast ook de juichende berichten gelezen en gehoord over de woningmarkt in het derde kwartaal. De stijgende lijn zet zich voort: de verkopen nemen toe. De keerzijde is er ook: hier en daar steekt het spook van schaarste de kop op. De NVM constateert nu al een aantal kwartalen op rij een sterke tweedeling op de landelijke woningmarkt. Er zijn regio’s die prima presteren en veel dynamiek vertonen, maar er zijn ook regio’s waar het nog stil op de markt is. De meeste dynamiek is te vinden in en rond grote steden in de Randstad, met Amsterdam en Utrecht als uitschieters.

De regio Eindhoven en omgeving staat in de ranglijst van dynamische regio’s in de derde klasse, nog net iets dynamischer dan het landelijk gemiddelde. De regio Helmond-de Peel (die bij de NVM als de regio Zuidoost-Brabant door het leven gaat) vinden we terug in de zesde en voorlaatste klasse, dus qua dynamiek ruim onder het landelijk gemiddelde.  Zoals er landelijk een tweedeling op de markt is, zo is die er dus ook in onze Metropoolregio tussen het Eindhovense en het Helmondse deel. Zelfs binnen die deelregio’s is er een tweedeling die langzamerhand begint uit te groeien tot een diepe kloof. Zo gaat een appartement aan de Willemstraat in Eindhoven flink boven de vraagprijs van de hand. In een paar uur tijd kwamen er 43 aanmeldingen voor een bezichtiging. Anderzijds zijn er voorbeelden van woningen in buitengebieden en kleinere dorpen waar huizen al jaren te koop staan en nauwelijks iemand komt kijken.

In Eindhoven zal de temperatuur verder oplopen. Nu al vinden veel woningzoekers in de stad niet meer wat ze zoeken. Jonge gezinnen en stellen met een kinderwens die de stap naar een grondgebonden rijwoning of tweekapper willen zetten, nemen daarom de wijk naar randgemeenten als Waalre, Son en Breugel, Nuenen en Veldhoven. Ook daar loopt het aanbod zienderogen terug. De populariteit van Eindhoven blijkt uit gemiddeld hogere prijzen en kortere verkooptijden. Als Eindhoven er niet in slaagt snel goed aanbod (lees: nieuwbouw) te realiseren voor jonge gezinnen, dan zullen die nog harder dan ze nu al doen naar de randgemeenten overlopen. Toch nog kansen voor die plaatsen dus.