Wegwijs in het woud van ruimtelijke ordening

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt in het dagelijks leven, maar dat gaat ook zeker op als het gaat om ruimtelijke ordening. Als ondernemer wil je vooruit, je wilt ondernemen en je maakt daarvoor mooie plannen. Je checkt de financiële haalbaarheid; het plan is rendabel. Dan kom je bij de volgende stap: wat is er vergunning technisch nodig voor de realisatie van de te bouwen binnenhal, de aanleg van nieuwe paddocks of het omvormen van een agrarische bestemming?

Je wilt graag een duidelijk antwoord op je vragen en zoekt dat misschien wel online of direct bij de gemeente. De informatie die je vindt is uitgebreid en loopt vaak over van juridische termen waardoor de begrijpelijkheid in het gedrang komt. Daarnaast is regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening voor iedere gemeente én provincie net iets anders.

Soorten paardenhouderij
Om je op weg te helpen geven we in dit artikel meer uitleg over verschillende begrippen. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt in de categorieën: manege, gebruiksgerichte paardenhouderij en productiegerichte paardenhouderij. Een productiegerichte paardenhouderij kan worden gezien als een agrarisch bedrijf. In de hippische wereld zijn er veel verschillende ondernemingen en dus veel verschijningsvormen. Zuiver agrarische bedrijven zijn bedrijven waar paarden uitsluitend worden gefokt en opgefokt, een hengstenhouderij of een melkerij. Let wel dat een opfokbedrijf anders is, paarden worden hier namelijk niet gefokt. De paarden worden elders geboren en daarna gestald op het opfokbedrijf.

Gebruiker of paard?
De meeste paardenbedrijven hebben geen zuiver agrarisch karakter. Vaak wordt er dan ook een advies gegeven om in de bestemmingsplannen de agrarische bestemming te verruimen. Daarnaast kun je in het bestemmingsplan ook vaak vinden of een gebruiksgerichte paardenhouderij toegestaan is of juist een productiegerichte paardenhouderij. De gebruiksgerichte paardenhouderij is voornamelijk gericht op de ruiter. Ofwel de gebruiker. Denk hierbij aan een manege sportstal [JvdP1] of pensionstal.  De productiegerichte paardenhouderij is voornamelijk bezig met paarden; africhten, trainen en bijvoorbeeld verhandelen.

Inkomen
Daarnaast komt de vraag of je een bedrijfsmatige, semi-bedrijfsmatige of een hobbymatige paardenhouderij runt. Het verschil is duidelijk, de bedrijfsmatige paardenhouderij geneert een volwaardig inkomen terwijl de hobbymatige paardenhouderij dat niet doet.

Vragen voor een vergunning
Ga je aan de slag met een omgevingsvergunning dan moet je rekening houden met een behoorlijk aantal vragen. Je moet aangeven wat voor type bedrijf je hebt, of het een bedrijfsmatige activiteit is of bijvoorbeeld hobby, ligt er een gedegen plan voor de aanvraag, hoe zit het met de overlast en is er plaats in het bouwvlak? Met de juiste informatie en een sterk plan voorkom je onnodige vragen en neem je daarmee twijfels over je nieuwe plannen bij de gemeente weg.

Bij twijfel, vraag van Santvoort Advies!
Met dit artikel heb je in ieder geval basiskennis van ruimtelijke ordening. Toch is het inschakelen van een specialist geen overbodige luxe. Zij zijn op de hoogte van de (nieuwste) wet-en regelgeving. Daarbij zijn ze dagelijks bezig met ruimtelijke ordening en kunnen zij vaak snel overzien welke stappen ondernomen moet worden.