Zo realiseer je een stapmolen of longeercirkel op jouw terrein
Een stapmolen of longeercirkel is een waardevolle trainingsfaciliteit voor paarden en draagt bij aan hun conditie en algehele welzijn. Of je nu kiest voor een eenvoudige longeercirkel of een overdekte stapmolen, het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de uitvoering en de regels die daarbij komen kijken. Mag je deze zomaar bouwen op agrarisch terrein? In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanleg van een stapmolen of longeercirkel – van vergunningen en afmetingen tot milieueisen en het aanvraagproces.
Waar moet je aan denken bij de aanleg van een stapmolen of longeercirkel?
Stapmolens en longeercirkels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zorg dat je zelf een duidelijk beeld hebt van wat je wilt, want de uitvoering van jouw stapmolen of longeercirkel heeft invloed op hoe de regels toegepast moeten worden. Een overdekte stapmolen of longeercirkel wordt beschouwd als een gebouw wanneer het een geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt. Een overdekte variant zonder wanden wordt beschouwd als een bouwwerk, geen gebouw zijnde.
Welke vergunning(en) zijn vereist voor de aanleg van een longeercirkel of stapmolen?
Wanneer je op je bouwkavel nog vrije ruimte hebt en er binnen het toegestane bebouwingspercentage van je perceel voldoende vierkante meters beschikbaar zijn, is het in veel gevallen mogelijk om vergunningsvrij een stapmolen of longeercirkel te realiseren. Dit geldt zolang het bouwwerk niet hoger is dan 5 meter en voldoet aan de overige voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen uit het omgevingsplan. In sommige situaties is wel een melding bij de gemeente vereist. Voor een stapmolen die (deels) buiten het bouwvlak wordt geplaatst, is een omgevingsvergunning noodzakelijk. Controleer altijd de geldende regelgeving binnen jouw gemeente of vraag Van Santvoort Advies om hulp.
Wat zijn de specifieke eisen qua afmetingen, materialen en locatie voor een stapmolen en longeercirkel?
Een stapmolen voor paarden varieert in grootte, maar een standaard diameter ligt tussen de 10 en 20 meter. De grootte hangt af van het aantal paarden dat tegelijkertijd kan trainen. Een kleinere molen van 10 tot 12 meter is geschikt voor 3 tot 4 paarden, terwijl een grotere molen van 18 tot 20 meter ruimte biedt voor 6 tot 8 paarden. Het toegestane vloeroppervlak is afhankelijk van de eerder bebouwde oppervlaktes, de bestemming en de hoogte van het beoogde bouwwerk.
De minimale diameter van een longeercirkel voor paarden is 15 meter. Voor recreatief gebruik wordt een diameter van 16 tot 20 meter vaak aanbevolen, terwijl voor professioneel trainen en voor jonge paarden een diameter van 20 tot 24 meter kan worden overwogen. Hoe groter de cirkel, hoe makkelijker het – vooral voor jonge paarden – is om goed in balans te lopen. Ook bij het maken van deze keuzes staat Van Santvoort Advies klaar om jou te ondersteunen en adviseren.
Hoe worden milieuaspecten, zoals waterafvoer, geluidsproductie en overlast, meegenomen in de aanvraag?
Indien na bovengenoemde afwegingen duidelijk is dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen voor het plaatsen van een stapmolen of longeercirkel, wordt een uitgebreide procedure doorlopen wanneer deze buiten het bouwvlak wordt gebouwd. Hierbij worden verschillende milieuaspecten getoetst, zoals geluid, geur, water, luchtkwaliteit, etc.
Welke beperkingen of voorwaarden stellen gemeenten (bijvoorbeeld minimale afstand tot woningen of andere bebouwing)?
Een gemeente kan een minimale afstand eisen van een gebouw of bouwwerk, geen gebouw zijnde, tot de perceelgrens. Dit verschilt per gemeente. De minimale afstand is terug te vinden in de regels van het geldende omgevingsplan.
Een stapmolen en een longeercirkel worden niet aangemerkt als dierenverblijven, waardoor de geurvoorschriften uit het omgevingsplan hierop niet van toepassing zijn.
Hoe ziet het aanvraagproces eruit en welke documenten en tekeningen moeten worden ingediend?
Indien een omgevingsvergunning benodigd is, zal tijdens de aanvraag worden gevraagd om een situatieschets om de locatie van de stapmolen of longeercirkel op het perceel te bepalen. Ook zal de gemeente bouwtekeningen wensen om de afmetingen te kunnen beoordelen. Hierbij gaat het voornamelijk over de hoogte van het bouwwerk en het vloeroppervlak.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of is jouw situatie niet helemaal duidelijk? De specialisten van Van Santvoort Advies denken graag met je mee. Of het nu gaat om vergunningen, bestemmingsplannen, inrichting of technische vereisten – wij staan voor je klaar met passend advies en ondersteuning op maat. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.