Een kritische blik op de WOZ-waarde!

Vereniging Eigen Huis heeft weer een steekproef gedaan naar de hoogte en de stijgingspercentages van de onroerendezaakbelasting (ozb) in de Nederlandse gemeenten. Dat is iedere keer weer een even leerzame als verbazingwekkende exercitie. De hoogte van die belasting hangt van twee factoren af. In de eerste plaats van de WOZ-waarde van uw woning (WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaak). Die wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld. In de tweede plaats is natuurlijk het percentage van belang dat je over die waarde van de woning moet berekenen. Dat percentage wordt door de gemeenteraad bepaald.

Uit de steekproef van Eigen Huis blijkt dat de ozb volgend jaar gemiddeld met 1,7% stijgt, maar een kwart van de gemeenten verhoogt de ozb met meer dan 3%. De gemeente Helmond behoort dit jaar tot die categorie: met een stijging van 4,4% voor 2018 komt de ozb daar op €336,33 voor een woning met de gemiddelde woningwaarde in deze gemeente. Veldhoven volgt met een stijging van 3,74% naar een bedrag van € 256,23 voor de gemiddelde woningwaarde. Het haalt niet bij de gemeente Haren in Groningen waar de stijging met 12% tot een bedrag van € 478 leidt. Een verlaging van de ozb kan overigens ook. In onze regio realiseren o.a. Deurne (-2,7%) en Eersel (-0,27%) dat.

Tegen de hoogte van de tarieven kan geen bezwaar gemaakt. Die worden immers democratisch vastgesteld. Sommigen gemeenten gebruiken de ozb om de eigen financiële situatie goed te houden. Tegen de hoogte van de WOZ-waarde kan wel bezwaar worden gemaakt, bijvoorbeeld op grond van feitelijke onjuistheden in de beschikking (verkeerde oppervlakte of inhoud) of als er een duidelijke afwijking is ten opzichte van vergelijkingsobjecten die de gemeente gebruikt bij de waardebepaling. Ook kan onvoldoende rekening zijn gehouden met omgevingsfactoren die een negatieve invloed hebben op de waarde. Het is altijd goed een kritische blik op de WOZ-waarde te werpen als de aanslag in de eerste maanden van volgend jaar op uw vloermat ploft. Zo nodig kan uw makelaar helpen bij het beoordelen van uw kansen en het indienen van een bezwaarschrift (klik hier voor gratis bezwaarbrieven). En: als u gelijk krijgt, betaalt u geen kosten die u gemaakt heeft in de procedure.