Corona en de woningmarkt
Natuurlijk heeft het snel om zich heen grijpende coronavirus ook invloed op de woningmarkt. De NVM Open Huizen Dag van 28 maart is inmiddels afgelast om risico’s van besmetting tijdens rondleidingen uit te sluiten. Het belang van de Open Huizen Dag is weliswaar iets minder in een krappe woningmarkt met supersnelle verkopen, maar het is toch altijd nog een waardevol instrument.
De invloed van het virus gaat echter veel verder. De coronacrisis kan – naast de stikstof- en pfas-problematiek – leiden tot verdere vertraging in de broodnodige nieuwbouw. Dat heeft dan in de eerste plaats te maken met ziekte van medewerkers in de bouw, waarvan er toch al te weinig zijn. Daarnaast is – mede door de enorme internationale verwevenheid van de sector – vertraging in aanvoer van bouwmateriaal of onvoldoende beschikbaarheid ervan te verwachten. Als dat allemaal lang gaat duren, moet blijken of de bouwbedrijven inmiddels financieel krachtig genoeg zijn om die periode zonder kleerscheuren door te komen.
Het kan er allemaal nog wel bij, hoor ik u verzuchten. Het verhaal van de woningmarkt is inderdaad al geruime tijd geen vrolijk verhaal. Deze week verscheen nog een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Daarin staat dat de verzachtende maatregelen rond het stikstofbeleid niet kunnen voorkomen dat de nieuwbouw van woningen op korte termijn terugvalt. Tegelijkertijd voorziet het CBS een sterke toename van het aantal huishoudens. In de komende drie jaar zal het aantal huishoudens naar verwachting met 335.000 groeien, terwijl er netto hooguit 230.000 woningen aan de voorraad worden toegevoegd.
Directeur Taco van Hoek van het EIB dringt aan op snelle aanwijzing van goede bouwlocaties, niet alleen binnenstedelijk, maar ook in weilanden waar je snel tempo kunt maken. Hij bepleit tevens matiging van de eisen die zich opstapelen en tot sterke kostenstijging leiden (én gasloos én circulair bouwen, etc.). Een langer durende coronacrisis kan het verhaal van de woningmarkt alleen maar zwarter kleuren. Het is geen reden om op onze handen te gaan zitten. Anders dan in het verleden moeten we doorgaan met ontwikkelen, ook als de markt straks tegenzit.