Corona en de woningmarkt (2)

Er kan heel wat gebeuren in twee, drie weken tijd. De coronacrisis heeft inmiddels een veel grimmiger gezicht gekregen dan ten tijde van mijn vorige column. Alle aandacht gaat nu in de eerste plaats uit naar ieders gezondheid en naar de sociale gevolgen van de gedeeltelijke lockdown van onze samenleving. En dat is natuurlijk helemaal terecht. Tegelijkertijd zien we grote zorgen over de ontwikkeling van de economie. De eerste – massieve en kostbare – noodpakketten worden opgetuigd om te voorkomen dat we na de coronacrisis ook economisch gezien in een diep dal terechtkomen.

Dat ik daarbij extra kijk naar de gevolgen voor de woningmarkt, spreekt natuurlijk vanzelf. ‘Maakt corona een einde aan het jarenlange feestje op huizenmarkt?’ kopte het Financieele Dagblad (FD) al. Experts in dat artikel verwachten dat mensen gaan afwachten en het kopen van een huis uitstellen vanwege onzekerheid over het inkomen. Dat kan in eerste instantie leiden tot minder transacties en daarna tot daling van de prijzen, terwijl tegelijkertijd de rente iets zal oplopen. De economen van de Rabobank verwachten geen prijsdaling, maar voorzien een minder hoge stijging (dus niet de 5,5% die zij begin dit jaar voorspelden).

Veel zal uiteraard afhangen van de snelheid waarmee we het virus onder controle krijgen. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de economie – mede dankzij de overheidssteun – weer kan normaliseren. In onze eigen makelaarskantoren zie ik vooralsnog een beperkt aantal annuleringen. Er wordt door gegadigden nog volop overboden. En op een recent in verkoop genomen nieuwbouwproject in Waalre is inmiddels al een over-inschrijving van 25%.

Hoe je het wendt of keert, er is veel vraag naar woningen – ook gezien de bevolkingsgroei – en het tekort is en blijft groot, dus in die zin was dat ‘feestje op de woningmarkt’ ook maar betrekkelijk. Ik zie voorlopig eerder een time-out dan een diepe crisis. Wij blijven dus gewoon ons werk doen en uiteraard leven we daarbij alle RIVM-regels na. Dus ook wij hebben nu vooral telefonisch overleg met opdrachtgevers en gegadigden en laten bezichtigingen uitsluitend onder zware restricties voor slechts twee mensen tegelijk doorgaan. Eerste zorg is de verspreiding van het virus te stoppen!