De koek groter maken

Het tekort aan woningaanbod leidt ook in de huursector tot flinke prijsstijgingen. Dan komt het R-woord al weer snel om de hoek kijken: de R van Reguleren. De regeringspartijen D66 en CDA hebben een motie ingediend waarin de regering wordt gevraagd om te kijken of er een tijdelijke rem kan worden gezet op de stijgingen van de huurprijzen in de vrije sector. Het is een beetje in navolging van de Eindhovense oud-burgemeester Rob van Gijzel die vorig jaar – als voorzitter van de zogenoemde Samenwerkingstafel Middenhuur – de mogelijkheid van een ‘noodknop’ introduceerde. Gemeenten zouden daarmee de mogelijkheid krijgen om in samenspraak met lokale partijen de huurstijging te beperken.

Als makelaars tot die ‘lokale partijen’ behoren, dan laat ik hier vast weten er niets voor te voelen. D66 en CDA gaan in hun motie weliswaar iets minder ver dan Van Gijzel, maar dat is nogal een technisch verhaal. Ik huiver gevoelsmatig al een beetje bij de combinatie ‘noodknop’ en ‘gemeente’, eerlijk gezegd. Maar wat mij vooral tegenstaat is dat de overheid zichzelf, marktpartijen en woonconsumenten gaat vermoeien met het opstellen van allerlei regeltjes voor de woningmarkt in plaats van meer productie mogelijk te maken. De regionale verschillen zijn daarnaast erg groot. In sommige regio’s is helemaal geen probleem. Uit recent onderzoek is bovendien gebleken dat de voorraad private huurwoningen en beleggers-huurwoningen al weer groeit, ook door verhuur van koopwoningen door particulieren. Het aanbod verruimt daardoor zodanig dat huurprijzen in de grote steden inmiddels minder snel stijgen of zelfs een voorzichtige daling laten zien.

Emeritus-hoogleraar gebiedsontwikkeling, Friso de Zeeuw, schrijft dat in de grootstedelijke regio’s de betaalbaarheid van alle woningsegmenten een zorgpunt blijft. De reflex om schaarste te verdelen met regeltjes ligt dan op de loer, maar op langere termijn sorteert het allemaal weinig effect. Vergroting van het woningaanbod blijft verreweg de beste remedie om betaalbaarheid te bevorderen, aldus De Zeeuw. Ik onderschrijf dat van harte. Laat de overheid daar de tanden maar inzetten. De koek groter maken is altijd effectiever dan de koek anders verdelen.