De paardenhobby aan huis

Paarden aan huis, voor veel ruiters en amazones is het een droom, maar wat is er eigenlijk mogelijk als je hobbymatig paarden aan huis wil houden? Senior-adviseur Jirka van de Pas vertelt je er alles over in dit artikel van Van Santvoort Advies.

‘’Er zijn veel mensen die niets liever willen dan hun paarden aan huis houden. We krijgen er dan ook vaak vragen over. Dit is een leuk onderwerp om in te duiken en we helpen onze klanten dan ook graag door een uitgebreid advies te geven. In een eerder artikel hebben we het ook al gehad over paarden aan huis. Daar praatten we je voornamelijk bij over paarden houden op professionele basis. Deze keer hebben we het over het houden van paarden aan huis als hobby.‘’

Vergunningsvrij als optie
Soms is het mogelijk om een bijgebouw (stal) vergunningsvrij te bouwen. Dat is afhankelijk van de perceelgrootte en geldt alleen voor bijgebouwen met een formaat van maximaal 150 m2. Het vergunningsvrij bouwen mag alleen binnen het bouwvlak. We gaan even van de gunstige situatie uit; Dan is niet alleen de maximale oppervlakte van belang, maar ook de hoogte van het gebouw. Die mag maximaal 5 meter hoog zijn. Daarnaast worden alle bouwwerken geschaard onder de 150 m2. Heb je bijvoorbeeld al een aanbouw of een carport; dan gaat de oppervlakte van deze twee ‘bouwwerken’ af van de oppervlakte van het nieuw te bouwen bijgebouw.

In de praktijk
Jirka vertelt hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat. ‘’Eerst doen we zelf onderzoek. Mochten we tot de conclusie komen dat vergunningsvrij bouwen een optie is, dan willen we toch nog wat zekerheid inbouwen voor onze klanten. We vragen onze collega’s van Van Santvoort Architecten vaak om een situatietekening. Zo maken we de plannen visueel. Hiermee gaan we alsnog even naar de gemeente en stemmen we af of er inderdaad sprake is van vergunningsvrij bouwen. Hierdoor voorkom je vervelende verassingen achteraf.”

Omgevingsvergunning
Is vergunningsvrij bouwen niet mogelijk dan moet je een vergunning aanvragen voor het bouwen van de stal. In dit geval moet je een omgevingsvergunning aanvragen, dat is feitelijk de vergunning die je voor iedere ‘constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren’, moet aanvragen. Een dergelijke vergunning is alleen mogelijk als de nieuw te bouwen stal binnen de voorwaarden van het bestemmingplan valt voor jouw accommodatie.

Benieuwd wat van Santvoort Advies voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op!