Een huis (ver)kopen in de vakantie

Voor veel mensen staat de vakantie voor de deur en een aantal mensen is zelfs al vertrokken. Nederland loopt langzaam leeg. Dat roept soms de vraag op: ik wil mijn huis verkopen, maar is het wel slim om daar in de vakantie mee te beginnen? Het derde kwartaal van het jaar geldt – mede door die vakantie – vanouds niet als het beste verkoopkwartaal. Maar toch: in Eersel was het aantal verkopen vorig jaar zelfs het hoogst in het derde kwartaal (52 transacties). En in Nuenen was het derde kwartaal best redelijk: 68 verkopen. In Eindhoven waren de verkopen in het tweede en vierde kwartaal weliswaar hoger, maar met 612 transacties deed dat derde kwartaal het zo slecht nog niet.

Je moet de verkoopkansen van elk huis afzonderlijk inschatten. Er spelen veel factoren mee, maar te koop zetten in de zomervakantie hoeft geen verkeerde keus te zijn. Een paar argumenten. Een kwart van de Nederlanders gaat niet op vakantie. Dat heeft soms met financiële redenen te maken, maar soms ook omdat ze de tijd willen nemen een ander huis te zoeken. Van degenen die wel op vakantie gaan, hebben er velen 24 uur per dag toegang tot internet via smartphone of tablet. Vanaf strand of terras vinden nog heel wat Funda-bezoeken plaats. En het kost geen moeite om te reageren, inlichtingen in te winnen en eventueel kijkafspraken te maken.

Omdat het huizenaanbod gemiddeld wel lager is in de zomervakantie, staan nieuw aangemelde woningen langer hoog de zoekresultaten. De concurrentie kan over de hele linie minder zijn, dus misschien een extra verkoopkans opleveren. En het is lekker lang licht, dus alle tijd voor bezichtigingen, ook ’s avonds. Zeg ik nu dat iedereen die zijn huis wil verkopen daar vooral in de vakantie mee moet beginnen? Nee hoor, zeker niet. Maar je hoeft het ook niet van tevoren uit te sluiten. Omgekeerd kan de vakantieperiode voor kopers eveneens gunstig uitpakken: er zijn toch enkele concurrerende zoekers op reis. Wat u ook doet: een hele mooie vakantie gewenst.