Massaal op zoek naar woning met tuin?

De coronacrisis heeft nog geen negatieve gevolgen voor de woningmarkt. Althans: uit de harde cijfers blijkt dat het aantal verkopen op peil blijft of zelf iets toeneemt. Daarnaast neemt het aanbod toe, dus meer mensen zetten hun woning te koop. Wat er achter die cijfers aan motieven schuilgaat, blijft speculeren. Het kan zijn dat mensen die al wat langer rondkijken naar een andere woning, nu denken: ik ga eerst verkopen en dan pas kopen. Terwijl de laatste jaren de markt zo krap was dat veel mensen eerst maar eens gingen of ze de woning van hun dromen eigenlijk wel konden bemachtigen.

Gevoelens van onzekerheid spelen dan een rol. Mensen willen voorkomen dat ze in economisch onzekere tijden met dubbele woonlasten komen te zitten. Maar misschien denken mensen ook: het kan zijn dat de verkoopprijzen over enige tijd gaan dalen en straks loopt de overwaarde die ik nu heb opgebouwd sterk terug, dus laat ik de winst nu vast pakken. Een prijsdaling doet zich weliswaar nog niet voor, maar niemand kan echt in de toekomst kijken natuurlijk.

Opvallend is verder dat het zoekgedrag op Funda toeneemt. Meer mensen zijn kennelijk op zoek naar een andere woning en de filters ‘tuin’ en ‘buitenruimte’ worden bij dat zoeken 20% meer gebruikt dan voorheen. Hier is een mogelijke verklaring dat mensen die nu al geruime tijd gedwongen binnen zitten en soms in gezinsverband thuis werken en thuis studeren op zoek gaan naar meer bewegingsruimte en frisse lucht. Er zijn al experts die voorspellen dat de magneetwerking van de stad zijn kracht zal verliezen en dat jongeren en jonge gezinnen nu massaal op zoek gaan naar goedkopere woningen in het groen. Misschien wat verder van het werk, maar ja, als thuiswerken toch de norm wordt?

Ik denk eerlijk dat het zo’n vaart niet zal lopen. Grote verschuivingen in behoeftepatronen gaan meestal vrij langzaam. Er is meer dan één crisis voor nodig om jongeren uit de stad te krijgen. Juist zij hebben zich ook niet laten verdrijven uit parken en ik zie hen straks weer als eersten met de laptop op het terras zitten.