Nieuwbouw en doorstroming

In Nuenen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 78 bestaande woningen verkocht. Dat is best een behoorlijk aantal, zeker als je weet dat het aanbod zeer mager is. Net als in de hele regio is de krapte groot in Nuenen. Dat drijft de prijzen op en maakt dat veel mensen hun woonwens niet kunnen realiseren. Daarom is het extra jammer dat het ‘gedoe’ rond de toegangsweg van nieuwbouwwijk Nuenen-west ertoe dreigt te leiden dat de voortgang van het plan in het gedrang komt. Want nieuwbouw – daarover is iedereen het wel eens – is de enige manier om het aanbod te verruimen. Daardoor zal meer ontspanning op de markt ontstaan en kunnen de prijzen hopelijk vriendelijker worden. Nu is zeker de helft van de verkochte woningen in Nuenen boven vraagprijs verkocht, alleen bij de vrijstaande woningen is dat percentage lager.

Nieuwbouw leidt tot betere doorstroming. Uit recent onderzoek blijkt dat 70% van de nieuwbouwkopers een andere – meestal goedkopere – nieuwbouwwoning achterlaat, die dan weer door bijvoorbeeld een koopstarter gekocht kan worden. Bijna de helft van de nieuwbouwkopers verhuist binnen drie kilometer van de oude woning, dus meestal binnen de eigen gemeente. Slechts 10% verhuist verder dan 30 kilometer. Kopers van nieuwbouw zijn vaak afkomstig uit de volgende huishoudenstypes: Kind en Carrière, Modale Koopgezinnen, Goed Stadsleven en Jonge Digitalen. Mooie benamingen, vind ik, je ziet de doelgroep dan vaak meteen voor je. Nieuwbouwkopers hebben vaker een hogere opleiding en een hoger inkomen. Ook gezinnen kiezen vaker voor nieuwbouw.

We hebben als makelaarskantoor aanvullend onderzoek gedaan naar de herkomst van verhuizers in onze regio en in de gemeente Nuenen is zo’n 40% van de kopers afkomstig uit Nuenen zelf. Ongeveer 35% komt uit Eindhoven, zo’n 3% uit Geldrop, 2% uit Helmond, 1% uit Veldhoven en de rest uit alle overige gemeenten. Kijken we naar het type koper, dan is circa 45% koopstarter, 45% doorstromer en de rest beleggers en expats. Dit zijn dan percentages die betrekking hebben op 2020. De invloed van beleggers op de markt blijkt, ook in de andere gemeenten, dus betrekkelijk gering te zijn. Alle reden dus om in te zetten op vlotte voortgang van nieuwbouw. Want met het huidige aanbod zakt de dynamiek op de woningmarkt verder in en stijgen de prijzen verder en verder.