Omhoog en omlaag

Wie de woningmarkt volgt, krijgt veel te maken met de woorden ‘omhoog’ en ‘omlaag’. En dat in een jarenlange voorspelbare combinatie met andere woorden: de prijzen gingen steeds omhoog en de hypotheekrente ging steeds maar omlaag. Aan dat laatste lijkt nu een eind te komen, want bijna alle geldverstrekkers hebben vorige week hun rentepercentages verhoogd. Sommigen deden dat zelfs twee keer in een week tijd. Volgens De Hypotheekshop hadden we te maken met de snelste stijging van hypotheekrentes sinds de kredietcrisis van 2008. Onder andere de snel stijgende inflatie leidt tot oplopende rente op de kapitaalmarkten. En daar moeten de verstrekkers van hypotheken het geld lenen dat zij op hun beurt dan weer uitlenen aan de huizenkopers.

De rente steeg al sinds begin januari lichtjes en dat zorgde sindsdien voor grotere aantallen hypotheekaanvragen. De afgelopen jaren waren dat er volgens Hypotheken Data Netwerk zo’n 10.000 per week. Dit jaar zijn het er inmiddels 13.000 tot 14.000 per week en nu de rentes vorige week zelfs met wat grotere sprongetjes van 0,2 tot 0,5 omhoog gingen, is te verwachten dat er een wat grotere run op hypotheken ontstaat. Want velen willen profiteren van de nog altijd lage percentages en hun lopende hypotheek oversluiten of een hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing.

In vergelijking met pakweg tien jaar geleden is de hypotheekrente (bijvoorbeeld 1,3% voor tien jaar vast met NHG) dan misschien niet meer historisch laag, maar toch altijd nog zeer laag te noemen. Toen keken we niet op van 4 tot 6 procent voor tien jaar. Sommige marktwatchers verwachten dat het niveau zich gaat bewegen in de richting van 3 tot 4 procent. De TU Delft heeft onlangs in een onderzoek geconcludeerd dat bij een rentepercentage van rond de 3 procent de huizenprijzen toch nog licht zullen stijgen. Een abrupte en flinke daling zagen de onderzoekers niet opdoemen.

Daarmee zijn we dan bij het woord ‘omlaag’ dat we de afgelopen jaren vooral kenden als behorend bij het aanbod aan koopwoningen. En zolang een forse toename van dat aanbod niet te verwachten is, zullen we ook geen forse prijsdaling zien, is mijn verwachting. Wel neemt de omvang en het tempo van de prijsstijging iets af. Dat is overigens plaatselijk nogal verschillend. In december vorig jaar stegen de huizenprijzen gemiddeld nog met 0,7%, maar in 34 gemeenten (niet in onze regio) was sprake van een lichte daling. Dat blijkt althans uit onderzoek van Ortec Finance. Ik denk dat de woorden ‘omhoog’ en ‘omlaag’ ons de komende tijd nog weer flink gaan bezighouden.