Goed nieuws voor duurhuurders

Termen als ‘starter’ en ‘doorstromer’ zijn natuurlijk al lang ingeburgerd in ons taalgebruik op en rond de woningmarkt. En ook de ‘scheefwoner’ kenden we al een tijdje: iemand die een sociale huurwoning bezet houdt, maar daar eigenlijk te veel voor verdient. Al enige tijd hebben we ook de ‘duurhuurders’. Dat zijn mensen die maandelijks veel huur betalen voor hun woning of appartement, maar door de strenge hypotheeknormen geen woning kunnen kopen. Daar verdienen ze dan weer te weinig voor. Ze betalen meer huur dan ze kwijt zouden zijn aan de hypotheek. En omdat ze aanzienlijke huurbedragen moeten betalen, kunnen ze ook nauwelijks sparen voor aankoop in de toekomst.

Er is voor deze zogenoemde duurhuurders nu goed nieuws. Drie hypotheekverstrekkers (ING, BLG Wonen en Aegon) zijn van start gegaan met een proefproject waarin de betrokkenen wel een hypotheek kunnen verkrijgen tot een bedrag van de NHG-grens: €355.000. En later sluit ook Florius (dochter van ABN Amro) aan. De leennormen worden niet verruimd, maar de hypotheekverstrekkers kijken naar het langdurig betaalgedrag van de aanvragers. Zo moeten zij in ieder geval 36 maanden lang de huur betaald hebben zonder dat achterstanden zijn ontstaan. Ook mogen ze in die periode niet hebben ingeteerd op spaargeld. Hun inkomen moet stabiel zijn en hoog genoeg om de woonlasten te betalen zonder dat ze daarvoor de spaarpot nodig hebben. NHG staat garant.

De proef loopt voor twee jaar of tot het moment dat 1.000 hypotheekverstrekkingen zijn bereikt, zegt de voorzitter van de Nationale Hypotheek Garantie. Als eerder in de loop van twee jaar blijkt dat dit in een grote behoefte voorziet, willen ze ook eerder verdere actie ondernemen. Mogelijk kunnen dan meerdere geldverstrekkers aansluiten. Zoiets is volgens mij beslist niet uit te sluiten.

De doelgroep is groot. In ons land zijn meer dan een half miljoen huishoudens die in de vrije sector (dus boven €1.200) huren. Van hen besteedt 61% meer dan een derde deel van het inkomen aan de huur. Zij vallen al heel lang tussen wal en schip, want ze verdienen te veel om sociaal te kunnen huren en te weinig om een starterswoning te kunnen kopen. Het is niet gek dat ze soms boos zijn omdat ze wel €1.300 huur mogen betalen, maar geen hypotheek met een maandlast van €800 kunnen afsluiten. Het enige nadeel van die proef is dat het nog weer wat drukker zal worden op de woningmarkt. En als er niet meer huizen bijkomen, dan heeft dat helaas ook weer een prijsopdrijvend effect.