Stemmen voor de woningmarkt

De aanpak van de coronacrisis hangt natuurlijk als een licht verstikkende deken over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Toch gaan gelukkig ook andere onderwerpen een grote rol spelen. Uit recent onderzoek in opdracht van De Volkskrant blijkt dat de kiezers het thema ‘woningmarkt/betaalbare woningen/huren’ als het tweede belangrijkste onderwerp van dit moment beschouwen. Op nummer 1 staat – net als vier jaar geleden – de gezondheidzorg. De woningmarkt scoorde toen slechts een tiende plek op de ranglijst na thema’s als duurzaamheid, veiligheid en economie. Het aantal kiezers dat belang hecht aan de woningmarkt is meer dan verdubbeld. Een duidelijk teken dat de woningnood zich doet voelen bij grote groepen van de bevolking, of dat nu in de Randstad, Eindhoven, Helmond of plaatsen als Nuenen, Eersel, Best of Deurne is.

Dat de politiek veel meer prioriteit moet geven aan het stimuleren van woningbouw in een brede variatie en er alles aan moet doen om die woningen voor grote groepen mensen betaalbaar te houden, dat staat natuurlijk buiten kijf. Dat er de afgelopen periode veel te weinig aan is gebeurd, staat ook wel vast. Volgens de laatste gegevens van het CBS haalden we vorig jaar in ons land een productie van 69.000 nieuwe woningen, 3% minder dan in 2019. En het streefgetal van 75.000 nieuwe woningen blijft daarmee ver uit zicht.

Een krachtsinspanning van alle betrokken partijen is keihard nodig om dat aantal snel op te voeren. En dan bedoel ik niet alleen politieke partijen, maar ook marktpartijen. Meer inzet van het rijk, provincie en gemeenten is echter onontbeerlijk. Ik ga uiteraard geen stemadvies geven, maar ik hoop wel dat veel kiezers zich goed in dit onderwerp verdiepen. En dat ze bekijken wat politieke partijen van plan zijn en wat ze in het verleden gedaan hebben op het belangrijke punt van de woningbouw. Op zaterdagmiddag 20 februari (vanaf 16 uur) is op NPO Radio 1 het Nationale Woondebat, georganiseerd door Omroep WNL. De NVM-Makelaars hebben via een enquête input geleverd over knelpunten op de woningmarkt en mogelijke oplossingen. Ik raad iedereen aan te gaan luisteren, zodat je beter kunt bepalen welke partij de beste aanpak heeft. Dan kun je op 17 maart – over een maand dus al – stemmen vóór de woningmarkt.