Verhuur garagebox btw-belast

Nu de spaarrekeningen weinig tot geen rente opbrengen, is investeren in onroerend goed voor particuliere beleggers een alternatief. In menig binnenstad is het kopen en verhuren van woningen en appartementen aan de orde van de dag. Ook garageboxen kunnen zich ontwikkelen tot een bron van maandelijkse (huur)inkomsten. Het investeringsbedrag is natuurlijk een stuk lager: vanaf €10.000 kun je al een box kopen, dus ook een met een bescheiden bedrag kun je een loopbaan als verhuurder beginnen. Je hebt er bovendien – anders dan bij veel woningen – meestal weinig kosten aan.

Het is zowel voor huurders als verhuurders belangrijk om goed kennis te nemen van de regelgeving op het gebied van de btw. De verhuur van een of meer boxen is in de regel belast met btw (in het 21%-tarief). Huurders moeten die btw betalen aan de verhuurders en die dragen het weer af aan de Belastingdienst. Verhuur van onroerend goed is weliswaar in beginsel vrijgesteld van btw, maar de garagebox wordt gezien als parkeerruimte en die is wel btw-belast. Een recente uitspraak van de Hoge Raad heeft dat onlangs bevestigd, waarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch gedeeltelijk werd vernietigd.

Het hof had uitgesproken dat verhuur van de garage als ‘multifunctionele ruimte’ – dus bijvoorbeeld als opslagplaats of als werkplaats – tot vrijstelling van btw-betaling had moeten leiden. Maar volgens de Hoge Raad maakt het anders gebruiken van de ‘parkeerruimte’ de garagebox niet automatisch tot een multifunctionele ruimte. Uitgangspunt is dat er btw verschuldigd is als de garagebox ‘naar aard’ bestemd is om als stalling voor voertuigen te dienen.

Als in een huurcontract duidelijk wordt overeengekomen dat de ruimte anders dan voor parkeren wordt aangewend, én er zijn ook voorzieningen voor dit multifunctionele gebruik aangebracht, dan zou vrijstelling weer wel tot de mogelijkheden behoren. Kortom, er blijft altijd wel iets te steggelen voor juristen. De belastingdienst blijft kritisch en oplettend, dat is ieder geval wel duidelijk. Dus ga niet over een nacht ijs en pleeg zonodig vooroverleg; het kan toch zomaar 21% schelen voor de huurder. En bij onjuist toepassing van de regels kan dat dus tot naheffingen leiden.