Vlotte verkoop dankzij wijziging van agrarische- naar woonbestemming

Met de verkoop van haar vrijstaande bungalow met hippische faciliteiten en achtergelegen mantelzorgwoning aan de Kapelstraat 61a in Afferden, kan Thea Sanders uitkijken naar de sleuteloverdracht op 1 augustus. Van Santvoort Landelijk Wonen wist haar woning binnen een jaar te verkopen. Dat was waarschijnlijk niet gelukt als de agrarische bestemming niet naar woonbestemming gewijzigd werd.

Bestemmingswijziging
“Al zijn er een rijhal, paardenstallen, stapmolen, buitenbak en weiland aanwezig, voor een hippisch ondernemer was het geheel op 13.395m² net aan de kleine kant. Als hobbymatige paardenliefhebber krijg je geen of nauwelijks financiering bij de bank bij een object met een agrarische bestemming. Ik heb mevrouw Sanders geadviseerd om te proberen de bestemming te wijzigen. Toen het haar lukte, nam ze weer contact met ons op en konden wij haar woning vrij vlot verkopen”, vertelt makelaar Dirk van Santvoort.

Snel verkocht
“Het was best lastig om de agrarische bestemming naar woonbestemming om te zetten. De Gemeente Bergen kwam met zoveel regeltjes: dit mag wel, dit mag niet. Eerst moesten de veldschuur, manege en tweede woning weg, maar dat vond ik geen optie”, vertelt verkoopster Thea Sanders. “Uiteindelijk moest ik wel wat tegemoet komen. Als ik de grote schuur zou afbreken, dan was het goed. Maar ik ben 73 en heb helemaal geen zin om die af te breken. Ik zei tegen Dirk: pas de prijs maar aan en verkoop het. Het heeft nog geen jaar te koop gestaan, dat had ik niet verwacht. Het kostte wat energie, maar uiteindelijk heeft de gemeente geweldig meegewerkt.”

Het geheel is gekocht door een gezin uit Zoetermeer, waarvan de ouders in de mantelzorgwoning gaan wonen.