Wat mag een makelaar kosten?

De Vereniging Eigen Huis heeft onder het motto ‘Wat mag een makelaar kosten?’ honderd makelaarsoffertes met elkaar vergeleken. Daaruit bleek dat de vergoeding of courtage die een makelaar aan zijn klant berekent gemiddeld 1,38% van de verkoopprijs is. De courtages liepen in de onderzochte offertes uiteen van 0,5% tot 2,12%. Bij slechts een kwart van de offertes is in plaats van een percentage sprake van een vaste vergoeding, die uiteenloopt van €1.500 tot €7.000. Daarnaast berekent 80% van de makelaars opstartkosten (gemiddeld €550) voor het opmeten van de woning, het maken van foto’s, plattegronden, verkoopbrochure, etc.

Op basis van het onderzoek adviseert de Vereniging Eigen Huis om met twee tot drie makelaars in gesprek te gaan en om vrijblijvende offertes op te vragen. En om daarnaast duidelijk na te gaan wat een makelaar allemaal doet voor de courtage en opstartkosten.  Met de makelaarsvereniging NVM ben ik van mening dat concurrentie en diversiteit alleen maar goed is. Consumenten kunnen dan een bewuste keuze maken. Het laat zien dat de markt gezond is en dat er wat te kiezen en soms ook te onderhandelen is. Eigenlijk is dat in bijna alle bedrijfstakken het geval. En natuurlijk zijn er – zoals overal – ook regionale prijsverschillen.

Daarnaast is het belangrijk om niet alleen aandacht te hebben voor de prijs, maar ook voor het dienstenpakket van de verschillende makelaars en de voorwaarden in de offertes. Dus kijk zeker ook naar de ervaring en de kwaliteit die de makelaarskantoren inbrengen: wat is hun geschiedenis, hoe zijn ze geworteld in de regio, wat is hun aanpak en wat zijn de resultaten? Verdiep je in de klantenreviews die als het goed is overal op het internet te vinden zijn. Bekijk hoe transparant de makelaarskantoren zelf over de klantwaarderingen communiceren. En luister goed naar de ervaringen die vrienden en kennissen mondeling met je delen. Naast de prijs en het dienstenpakket speelt toch ook vaak de persoonlijke klik tussen consument en makelaar een belangrijke rol in de keuze, zo blijkt elke keer weer. Maar bovenal geldt dat niet het tarief maar het resultaat uiteindelijk bepaalt wie echt de goedkoopste makelaar is! Voorkom dat goedkoop op het eerste gezicht uiteindelijk duurkoop wordt.