Een moment geduld a.u.b
Uw zoekresultaten worden geladen...

Als alles echt tegenzit …

13 december 2018

Het is altijd verleidelijk om zo tegen het eind van het jaar met de benen op tafel wat te mijmeren over de vraag hoe het volgend jaar verdergaat. Dan gaat het in mijn geval natuurlijk vooral over de toekomst van de woningmarkt. Ik wil mijn gedachten best met u delen, maar natuurlijk zit op zo’n oudejaarsoverdenking geen garantie!

De vraag naar woningen blijft voorlopig veel groter dan het aanbod, daarover zijn de meeste trendwatchers het wel eens. Het inwonertal van Nederland blijft groeien. Jongeren wonen weliswaar gemiddeld langer dan voorheen thuis tijdens en na de studie. Maar bij een goede werkgelegenheidsontwikkeling komt toch het moment dat ze op zichzelf gaan wonen. Er zal dus sprake blijven van inhaalvraag in deze groep. Ook nieuwkomers (hoog- en laagopgeleide expats, vluchtelingen met verblijfsstatus) zorgen voor een constante druk op de woningmarkt. De beperkte capaciteit van bouwbedrijven en andere bouwgerelateerde ondernemingen is een extra complicatie.

Bij beperkt aanbod en een grote vraag zullen – zo werkt het al eeuwen in de economie – de prijzen blijven stijgen; misschien niet in de mate van de afgelopen jaren, maar toch.

Vrijwel alle economen voorzien daarnaast dat de rente laag blijft. Die zal misschien wel iets omhoog gaan, maar voorlopig verwacht men geen grote sprongen. En de aanhoudend lage rente zorgt ervoor dat de betaalbaarheid van de woningen toch goed blijft, ondanks de prijsstijgingen. Er dreigt nog geen echte ‘bubbel’.

Bovenstaande verwachtingen zijn gebaseerd op een situatie waarin de economie op z’n minst stabiel blijft en waarin de consument vertrouwen houdt. Iedereen snapt dat aan een periode van groei op zeker moment een einde komt. Als dat geleidelijk gaat, is het meestal geen probleem. Maar wat als alles echt tegelijk tegenzit? Een ‘harde’ Brexit, oplaaiende handelsoorlogen, een economie die in elkaar klapt, een echte oorlog misschien? Dan kan het natuurlijk heel anders uitpakken, ook op de woningmarkt. In financieel opzicht verstandig opereren en geen al te gekke dingen doen, blijft daarom geboden. Maar dat weet u natuurlijk zelf ook wel. Alvast mooie dagen gewenst.

Terug naar het overzicht
Als alles echt tegenzit …
X

Meld je aan voor onze nieuwsbrief