Een moment geduld a.u.b
Uw zoekresultaten worden geladen...

Hitte huizenmarkt valt mee

29 november 2018

In de dagelijkse hectiek roepen we al gauw dat de woningmarkt in de grote steden van Nederland oververhit is. Dat de markt droogkookt en dat huizen onbetaalbaar dreigen te worden. Van meerdere kanten kwam de afgelopen weken enige relativering.

Vermogensbeheerder DMFCO (het bedrijf achter Munt Hypotheken) zegt op basis van eigen onderzoek dat de problematiek op de woningmarkt wordt overdreven. De inflatie wordt in prijsvergelijkingen vaak niet meegenomen. Ga je die wel in de berekeningen betrekken, dan moeten de prijsstijgingen nog een paar jaar doorzetten om op het niveau van voor 2009 te komen, aldus DMFCO. Bovendien stijgt de totale hypotheekschuld niet zo hard als wordt aangenomen. “Het beeld verdient dus enig nuance.”

De prijzen in Amsterdam, die vaak als illustratie worden genoemd voor de oververhitting, zou je volgens het bedrijf moeten vergelijken met die van andere Europese hoofdsteden. “En dan valt het allemaal nogal mee.” Ook internationaal vastgoedadviseur JLL komt op basis van onderzoek tot de conclusie dat wonen ‘veelal goed betaalbaar is in Nederland’, in ieder geval in 70 procent van alle woonwijken. Vastgoeddatabureau Calcasa noemt ‘de betaalbaarheid van woningen in Nederland nog steeds goed’.

Meer goed nieuws: de economen van de Rabobank voorspellen dat de huizenprijzen volgend jaar gemiddeld wat minder hard zullen stijgen (6%). Maar ik moet voorzichtig zijn met wat ik schrijf, want diezelfde bank meldde op basis van onderzoek dat berichtgeving in de media een rol speelt in de prijsontwikkeling. Is de berichtgeving in de media positief, dan stijgen de huizenprijzen. Is de berichtgeving negatief, dan dalen ze juist. Tsja, beeldvorming en sentiment spelen natuurlijk altijd een beetje mee op de markt. Maar ik durf de stelling wel aan dat de meeste kopers en verkopers goed gebruik maken van hun gezond verstand en van deskundigheid van adviseurs. Ze laten de vraagprijs en de hoogte van hun bod toch vooral bepalen door hun bankrekening, hun leenmogelijkheden en de reële marktsituatie. De lage rente is daarin nog steeds een zeer belangrijk element, want die zorgt ervoor dat ondanks de stijgende prijzen de betaalbaarheid goed blijft.

Terug naar het overzicht
Hitte huizenmarkt valt mee
X

Meld je aan voor onze nieuwsbrief