Eindhoven de fijnste

‘Eindhoven de gekste’ is al meer dan 25 jaar een uitroep die veel weerklank krijgt. ‘Eindhoven de slimste’ dateert van zeven jaar geleden. Nu kunnen we er ook ‘Eindhovense de fijnste’ aan toevoegen. Want wat blijkt uit cijfers van het bij mij tot nu toe onbekende onderzoeksbureau Numbeo (gevestigd in Belgrado)? Eindhoven gooit ook heel hoge ogen als het gaat om de kwaliteit van leven: wereldwijd zijn we nummer drie, maar als alleen wordt gekeken naar Europese steden, dan staat de stad fier aan kop.

Lezers in de regio zullen misschien denken: hoezo ‘we’, ik woon helemaal niet in Eindhoven. Maar ja, de hele regio profiteert er wel van als Eindhoven het goed doet, net als van de voorzieningen in de stad, dus vandaar. De kwaliteit van leven wordt door Numbeo gemeten door gegevens van alle steden over zes factoren in een database te stoppen. Het gaat dan over levensonderhoud en koopkracht, betaalbaarheid huizen, vervuiling, veiligheid, gezondheidszorg en verkeer. Deze gegevens komen zowel van organisaties en bedrijven als van particulieren. De betaalbaarheid van wonen, afgezet tegen de inkomens, is nog gunstig, zo blijkt uit een tabel van Numbeo. Dit geldt ook in vergelijking met steden als Edinburgh en Reykjavik, andere niet-hoofdsteden in de Europese top 10.

Het plaatst onze zorgen over de prijsstijgingen op de woningmarkt misschien weer in wat breder (en rustgevender) perspectief. Anderzijds is te hopen dat we binnen enkele jaren niet meespelen in een andere competitie en ons opwerken tot ‘Eindhoven de krapste’, want dan zou het met de prijsstijgingen nog wel eens veel harder kunnen gaan. En wat mij betreft werkt de regio nog veel harder aan het voorzieningenniveau van de stad. Er komt nu bijvoorbeeld extra geld uit de ‘Brainport-envelop’ voor de skatehal ‘Area 51’. Ik hoop dat ook andere sport- en culturele voorzieningen hieruit snel en ruim kunnen putten, zodat we in meer rijtjes op topniveau kunnen meedoen. Zodat we onze kwaliteit op het gebied van wonen, werken en verblijven blijvend kunnen verbeteren en onbetwist tot ‘Eindhoven de aantrekkelijkste’ uitgroeien.