Het schiet maar niet op

Het algemene beeld van de woningmarkt is duidelijk. Er is een schreeuwend tekort aan aanbod, de prijzen stijgen de pan uit en de verkoop gaat supersnel. Te koop zetten is verkopen en steeds vaker boven de vraagprijs. Voordat de eurotekens te snel in uw ogen verschijnen even een relativering aan het begin van het nieuwe jaar. Uit recent onderzoek (van makelaarsorganisatie Dynamis) blijkt dat één op de tien woningen in aanbod al langer dan drie jaar te koop staat! Dat percentage was een paar jaar geleden veel hoger, maar toch.

Totaal gaat het in Nederland om zo’n 6.600 woningen. Natuurlijk gaat een krimpregio als Groningen aan kop in dit twijfelachtige klassement ‘moeilijk verkoopbaar’ (21% van het totaal). Het percentage in Noord-Brabant is met 12% toch ook iets boven het gemiddelde. Op de lijst van gemeenten met het grootste aandeel ‘structureel aanbod’ prijkt Gemert-Bakel met 24% op plaats 9. Uiteraard gaat het altijd om gemiddeldes: zelfs in populaire steden staan enkele woningen al heel lang te koop.

Vaak gaat het om vrijstaande woningen in een hogere prijsklasse. Buiten de stedelijke gebieden zijn ook appartementen behoorlijk vertegenwoordigd. Het kan zijn dat de locatie niet aantrekkelijk is of dat er achterstallig onderhoud is. We zien geregeld dat aanbieders nogal strak vasthouden aan hun hoge vraagprijs, bijvoorbeeld omdat ze geen verlies willen lijden op hun aflossingsvrije hypotheek. Er is echter ook een flink aandeel van kleine woningen (kleiner dan 80 vierkante meter). Daar is de reden dan de grote concurrentie, omdat in de herstelperiode na de crisis vooral veel nieuw aanbod aan kleine woningen op de markt kwam.

De diversiteit aan oorzaken maakt het lastig een algemene goede raad te geven. Soms kan prijsverlaging een oplossing zijn. Soms is het aan te bevelen het pand tijdelijk van de markt te halen en/of te werken aan een betere presentatie van de woning zelf (opknapbeurt) en nieuwe presentatiefoto’s. Kenners van de markt kunnen je vast een goed advies op maat geven om in 2019 af te komen van de verzuchting: het schiet maar niet op.