Sneller, sneller, sneller

De afgelopen maand zijn er weer heel wat voorspellingen gedaan over de ontwikkeling van de woningmarkt. Het is altijd leuk om te lezen hoe economische afdelingen van banken zich proberen te profileren met het antwoord op een brandende vraag als: gaan de huizenprijzen dit jaar met 6, 8 of 10 procent omhoog? ABN Amro verlaagde onlangs de prognose van 7 naar 6 procent. Hoe spannend kun je het maken? Gelukkig voor de heren en dames trendwatchers wordt aan het eind van het jaar zelden meer teruggekeken naar hun voorspellingen.

Waar iedereen het over eens is: nieuwbouw van woningen is hét antwoord op de heersende krapte en die nieuwbouw blijft zwaar achter bij de behoefte. Natuurlijk wordt er dan vervolgens (te) lang gediscussieerd over de vraag op welke plek en in welke differentiatie (huur/koop/groot/klein) moet worden gebouwd. Mijn standpunt is bekend: de grootste behoefte ligt in de stad en dus moet daar het accent liggen, maar we redden het niet wanneer we uitsluitend binnenstedelijk bouwen. Ook in de groene randen aan de steden is woningbouw nodig om aan de behoefte te kunnen voldoen.

Die discussie loopt al een tijdje loopt en hoewel het aantal voorstanders van bouwen in het groen aan de rand van de stad groeit, worden er niet veel meters gemaakt. Ik wijs nog maar eens op de recente voorspelling van topmannen van drie grote bouwbedrijven. Zij voorzien dat in 2030 hooguit de helft is gerealiseerd van de miljoen woningen die volgens het kabinet nodig zijn in Nederland. “Er wordt over woningbouw gepraat in tegenstellingen, dus óf binnenstedelijk bouwen óf in het groen. We moeten beide doen”, zeggen zij. De Telegraaf berichtte deze week dat investeerders en bouwers steden als Amsterdam en Utrecht gaan mijden vanwege de strenge regelgeving en de stijgende grondprijzen. Ze zoeken hun heil dan maar elders in die provincies.

Je hoeft geen gecertificeerd toekomstvoorspeller te zijn om te zien dat de woningmarkt echt gaat vastlopen als er geen werkelijke versnelling van planontwikkeling, planprocedures en realisering komt. Het moet sneller, sneller, sneller!