De kunst van het zoeken

Het zoeken van je droomwoning is meer dan ooit een lastige opgave. Hoewel het aantal online zoekkanalen en hulpmiddelen enorm is gegroeid, is de zoek- en keuzestress er  niet minder op geworden. Op dit moment is de schaarste in het aanbod de belangrijkste reden. Er staan weinig woningen te koop en je moet er snel bij zijn, want de concurrentie is groot. Wat kun je doen om jouw kansen te vergroten?

In de eerste plaats is het belangrijk je wensen goed in beeld te hebben. Kijk ook eens naar de ‘wensen achter de wensen’. Waarom wil je per se een woning in een bepaalde wijk of buurt? Is zo’n woning wellicht ook elders te vinden, waardoor je het zoekgebied kunt vergroten? En zijn de wensen die je hebt alleen uitvoerbaar in een tweekapper of ook in een grote hoekwoning? Het stellen van dit soort vragen kan helpen de keus te vergroten.

Het spreekt vanzelf dat zoekers alle online hulpmiddelen gebruiken die hen ter beschikking staan. Naast Funda kun je denken aan een app als www.myhome.nl Het is ook belangrijk goed gebruik te maken van persoonlijk contact, bijvoorbeeld met een makelaar, maar net zo goed met vrienden, familie, bekenden en collega’s. Niet zelden is op een verjaardagsfeestje of op het werk een gouden tip gegeven over een woning die binnenkort te koop komt. Potentiële kopers zich dan nog beter voorbereiden op het bieden.

Dus wees alert, ook in ‘slappere tijden’, zoals de vakantie. Het kan net de voorsprong geven die nodig is. Uiteraard is het handig om tevoren de prijs vast te stellen die je wilt betalen en daarbij ook rekening te houden met bijkomende kosten. En zoek vast uit of je het benodigde bedrag werkelijk op tafel kunt leggen. Investeer in een goede band met verkoper of verkopend makelaar. Zorg dat je goed bereikbaar bent. Let op de prijzen van woningen in de buurt en loop regelmatig rond in de omgeving. Kortom, beoefen de kunst van het zoeken om de kans op vinden te vergroten.