Dit zijn 6 vragen die we vaak krijgen over de Omgevingswet 

Dit jaar is de Omgevingswet in werking gegaan. De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, ruiken en horen is. Een vergunning aanvragen voor een nieuw plan of idee kan in het nieuwe digitale Omgevingsloket. We praten je middels 6 vragen bij over de nieuwe Omgevingswet. 

Wat is de Omgevingswet?

De Omgevingswet is een wet in Nederland die tot doel heeft om regelgeving voor ruimtelijke ontwikkeling te vereenvoudigen en te bundelen.

Wanneer treedt de Omgevingswet in werking?

De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking gegaan. Concreet betekent dat gemeenten tot minimaal 2030 de tijd hebben om het nieuwe omgevingsplan (het ‘oude’ bestemmingsplan) vorm te geven. Dat is dus voor iedere gemeente weer anders. De wet is dus in werking getreden, het bestemmingsplan is daarmee in een overgangsfase gekomen naar het nieuwe omgevingsplan. Het grote verschil tussen bestemmingsplan en omgevingsplan is dat er meer rekening gehouden wordt met de fysieke leefomgeving. Dus de kwaliteit van wonen en werken, voor mens en dier.

Wat verandert er door de Omgevingswet?

De wet integreert en vereenvoudigt bestaande wetten en regelgeving met betrekking tot ruimtelijke ordening, bouwen, milieu en waterbeheer.

Wat is het omgevingsplan?

Het omgevingsplan is een nieuw instrument onder de Omgevingswet. Het vervangt onder andere het bestemmingsplan en bevat regels voor de fysieke leefomgeving op lokaal niveau.

Hoe zit het met vergunningverlening onder de Omgevingswet?

De Omgevingswet introduceert de omgevingsvergunning, die meerdere toestemmingen bundelt. Hierdoor wordt het eenvoudiger om toestemming te krijgen voor activiteiten in de fysieke leefomgeving. Hoe dat in de praktijk gaat zijn, dat is voor iedereen nog de vraag. We hopen natuurlijk dat het zorgt voor een sneller proces! Wij verwachten wel dat dit nog even tijd nodig heeft voordat het proces daadwerkelijk sneller gaat.

Waar kan ik meer informatie vinden over de Omgevingswet?

Zodra er meer informatie komt dan kun je dat vinden op de website van Van Santvoort Advies. Ook via social media en LinkedIn houden we je op de hoogte van ontwikkelingen binnen de Omgevingswet.