Gewenste woningen waren niet beschikbaar in de stad

“Gezin verlaat de stad” kopt het Eindhovens Dagblad op 25 februari boven een artikel over recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De strekking ervan: jonge gezinnen keren de stad weer de rug toe en verhuizen naar de omliggende gemeenten.

Cijfers liegen niet, en zeker de cijfers van het CBS niet. Dus wat zou er voor mensen die geloofden dat de stad in opmars is – en ik behoor zeker tot die groep – af te dingen zijn op het artikel ‘Gezin verlaat de stad’? Had die eerder geconstateerde groeiende liefde van jonge gezinnen voor de stad dan toch alleen te maken met de beroerde situatie op de woningmarkt? En kiezen zij weer massaal voor de omliggende regio, voor ruimte en rust, nu het nieuwbouwaanbod daar weer toeneemt en de rente lekker laag is?

Ik geloof van niet. De cijfers van vorig jaar hebben mijn inziens alles te maken met onvoldoende beschikbaarheid van de gewenste woningen in de stad. Want natuurlijk, er zijn jonge gezinnen met kinderen die uit volle overtuiging kiezen voor een kleinere woning in een oudere stadswijk. De wijk waar ze vaak als student zijn begonnen en waar ze zijn gaan samenwonen. Er staat nu een bakfiets voor de deur om de kinderen mee naar school te brengen. Maar de meerderheid van de jonge gezinnen met kinderen of van stellen met een kinderwens kiest toch voor een wat ruimere grondgebonden woning met een stukje tuin. Oh ja, en voor betaalbaar!

Onvoldoende beschikbaar

Mijn stelling is dat die gewenste woning in de stad Eindhoven vorig jaar zelf onvoldoende beschikbaar was, simpelweg omdat de nieuwbouwproductie binnen de stadsgrenzen nog niet op gang was. De CBS-cijfers zouden inderdaad kunnen wijzen op een tijdelijke inhaalbeweging van gezinnen die wegens de crisis op de woningmarkt jarenlang te klein hebben gewoond. Nu konden zij – dankzij de aantrekkende economie en de lage rente – dan eindelijk hun woonwens waarmaken: een ruime woning met een tuin. En als die er in Eindhoven niet is, dan maar in bijvoorbeeld Veldhoven, Son en Breugel of Nuenen, toch ook lekker dicht bij de stad. Want daar zijn afgelopen jaren wel honderden eengezinswoningen gebouwd.

Grote belangstelling

De cijfers zouden dit jaar zomaar eens anders kunnen uitpakken, nu nieuwbouwplannen als, Bayeuxlaan, Gewoon Eindhoven, Irishof, Live your Life en Green Court Eindhoven (beide Meerhoven) in volle uitvoering komen. Wij zien in ieder geval dat de belangstelling voor die binnenstedelijke nieuwbouwplannen enorm groot is. De populariteit neemt zelfs toe naarmate het plan dichter bij het stadscentrum ligt. De nieuwbouw aan de Bayeuxlaan en het Sint-Joriskwartier zijn daarvan een goed voorbeeld.

Kijken wij naar de verkoop van nieuwbouwwoningen van het afgelopen jaar, dan zien we dat 72% van de kopers uit Eindhoven zelf afkomstig is en 28% van elders. Maar in dat aanbod was het aandeel van de gewilde woningen bij jonge gezinnen gewoon te klein. Eindhoven is nu op de goede weg, maar zal zeker aandacht moeten blijven geven aan voldoende aanbod van betaalbare en aantrekkelijke grondgebonden woningen. Dan zal de stad niet alleen mensen en gezinnen aantrekken, maar ook vasthouden.