Nieuw jaar, nieuw energielabel

Met een nieuw jaar dat langzaam in zicht komt, komen altijd ook weer nieuwe of gewijzigde regelingen om de hoek kijken. Een opvallende wijziging is dit keer het energielabel voor woningen dat op een heel andere manier zal worden vastgesteld. Daarnaast word je nu verplicht om – als je een woning te koop of te huur aanbiedt door een advertentie in commerciële media – een geldig energielabel in die advertentie te vermelden. Tot nu toe was die plicht er alleen als er een geldig energielabel was afgegeven.

De meeste verkopers-eigenaren zijn dus ‘energielabelplichtig’, al zijn er een paar uitzonderingen (bijvoorbeeld bij monumenten). Belangrijkste verandering is echter dat het Vereenvoudigde Energielabel verdwijnt en wordt vervangen door een uitgebreider label. Dit wordt vastgesteld na onderzoek door een vakbekwaam energieadviseur. Die komt een kijkje nemen in de woning en bekijkt de afmetingen, de aanwezige installaties (ketel, zonnepalen, etc.) en de isolatie. Dat zal toch 1 à 2 uur tijd in beslag nemen, inclusief het vaststellen van de berekening voor het label en aanbevelingen voor verbetering. Die energieadviseurs bepalen zelf hun prijs, maar aangenomen wordt dat zo’n onderzoek voor een appartement ongeveer €100 gaat kosten en voor een eengezinswoning rond de €190.

Je kunt overigens tot 31 december van dit jaar nog tegen veel geringere kosten het huidige Vereenvoudigde Energielabel aanvragen (via www.energielabelvoorwoningen.nl) en na toekenning is dat ook nog 10 jaar geldig als het hele proces wordt afgerond voor 1 april 2021. Hier vul je zelf gegevens over de woning en het verbruik in en die worden dan op afstand beoordeeld door een deskundige.

Uiteraard moet iedereen zelf afwegen of het lonend is nog snel voor het eenvoudige label te gaan. Het bespaart kosten, maar anderzijds biedt de nieuwe methode meer inzicht en wellicht ook goede adviezen voor verlaging van de energiekosten. En uiteraard heeft een betere energieprestatie effect op de verkoopprijs van de woning. De mate waarin is uiteraard afhankelijk van de bereikte zuinigheid, maar ook van de waarde die een nieuwe eigenaar daaraan hecht.