Ook verhuurmarkt trekt weer aan

Ook de verhuur van vrije sectorwoningen ontworstelt zich aan de coronacrisis. Het leek er aanvankelijk op dat juist deze sector te lijden had van afnemende belangstelling. De flexibele expats vertrokken immers onder druk van de omstandigheden naar hun thuislanden. En tijdens de eerste golf was er terughoudendheid bij potentiële huurders (minder bezichtigingen), maar inmiddels gaat het ook hier weer volle vaart vooruit. De leeggekomen woningen en appartementen zijn razendsnel weer gevuld. Uit de kwartaalcijfers van de NVM en Vastgoed Management Nederland blijkt dat het derde kwartaal goed was voor 11.500 verhuurtransacties in de vrije sector: 9.000 ‘kale’ woningen en 2.500 gestoffeerde en/of gemeubileerde woningen.

De gemiddelde huurprijs per maand kwam het derde kwartaal van 2020 uit op €1.142, ongeveer vergelijkbaar met een jaar geleden. Per vierkante meter bedroeg de prijs gemiddeld €13,02, maar daar zien we dan wel een stijging van 10,2% op jaarbasis. De regionale verschillen zijn groot. Eindhoven kwam uit een gemiddelde van €12,09 per vierkante meter (een stijging van 2,4%). De top ligt in Amsterdam met €20,85 per vierkante meter (+1,2%). Vooral de oplevering van een flink aantal nieuwbouwprojecten zorgde zowel voor stijging van het aantal transacties als voor de prijsstijging. Kleine, relatief duurdere appartementen hadden een flink aandeel in het totaal.

Deze cijfers van NVM/VGM NL wijken nogal af van die van Pararius, dat vorige maand een landelijke daling van de huurprijzen meldde. Dat laat zich vooral verklaren door verschil in aanbod. Pararius verhuurt vooral gestoffeerde en gemeubileerde appartementen (90% van hun totale aanbod). Bij de NVM gaat het in bijna 80% van het aanbod om ‘kale’ woningen. Daar stegen de meterprijzen wel, terwijl de gemiddelde huurprijzen per meter bij de gemeubileerde/gestoffeerde woningen nauwelijks toenamen, ook in de NVM-cijfers. Het aantal verhuurtransacties steeg in dit segment mede omdat mensen die vaak via Airbnb verhuurden nu – wegens het wegvallende toerisme – voor vrije verhuur op een langere termijn kozen.

Kortom, ook de verhuurmarkt trekt weer aan. Voor beleggers blijft het interessant om hierin te investeren, met name in en rond de grote steden.