Ook record in Nuenen!

Vorige week was het de week van de kwartaalcijfers. De landelijke makelaarsvereniging NVM publiceerde de cijfers over woningverkopen, prijzen en het huizenaanbod in het voorgaande kwartaal. Wij geven als makelaarskantoor al vele jaren een regionale rapportage uit, gebaseerd op de NVM-cijfers in de regio. Opvallend was deze keer dat vooral de randgemeenten van Eindhoven een verkooprecord realiseerden. En dat nog wel in het derde kwartaal dat meestal aan de slappe klant is vanwege de zomervakantie. Onder invloed van corona gingen er dit jaar minder mensen op vakantie en dat maakte de handel levendiger. Nuenen deelde in die verkoopvreugde, met maar liefst 102 woningverkopen bij de NVM-Makelaars. En dat was dan het grootste aantal transacties in de afgelopen twee jaar.

Voor verkopers een prima kwartaal dus, maar voor de kopers is er minder reden tot juichen. Want het aanbod in Nuenen blijft structureel veel te klein en dat drijft de toch al hoge prijzen verder op. In een jaar tijd stegen de verkoopprijzen in Nuenen met 9% en dat is in lijn met het gemiddelde in de regio. De gemiddelde verkoopprijs steeg daarmee in Nuenen naar €418.036 en per vierkante meter komt dat uit op een gemiddelde prijs van €2.737. Veldhoven zit ongeveer op hetzelfde niveau en van de 16 regiogemeenten zijn er slechts 4 gemeenten met een hoger gemiddelde: Bergeijk, Eersel, Aalst-Waalre en Son en Breugel. Gelukkig is de rente zo laag dat voldoende woningzoekers de gestegen prijzen toch kunnen betalen en dat zorgde er ook voor dat de verkopen snel tot stand kwamen. Het blijft wel jammer dat het voor starters nog altijd moeilijk is op de woningmarkt.

Natuurlijk wordt er volop gespeculeerd dat randgemeenten en platteland profiteren van de coronacrisis, omdat mensen nu meer belangstelling hebben voor ruimere woningen met grotere tuinen. Of dat werkelijk een effect is, zal op langere termijn blijken. Mij lijkt vooralsnog de grotere krapte in de steden een belangrijker factor. Daar is de spoeling nog dunner en ligt de vierkante meterprijs beduidend hoger. Maar ook voor Nuenen geldt dat de markt uiterst krap is en dat de woningmarkt zich daardoor in moeilijk vaarwater blijft bewegen.