Oververhitting en afkoeling

Er was vorige week heel wat publiciteit over de kwartaalcijfers van de NVM. Het beeld was deze keer: eindelijk weer wat meer woningaanbod, maar nog steeds behoorlijke prijsstijgingen, al vlakt die stijging iets af. Wij publiceren elk kwartaal een regionale marktsanalyse en concludeerden daarin dat de oververhitte markt in Eindhoven en omgeving eindelijk weer een klein beetje afkoelt. Sommige marktwatchers slaan dan enigszins door en waarschuwen nu al weer voor een ijzige koude op de woningmarkt. Maar je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat die oververhitting ervoor zorgde dat veel woningzoekers in de kou bleven staan. En dat de afkoeling hen nu hopelijk iets meer kansen gaat bieden.

Wij zijn de laatsten om te ontkennen dat alle markten op dit moment in onzekerheid verkeren door de stijgende prijzen en oplopende rente en inflatie. Alleen de arbeidsmarkt lijkt zich hieraan te onttrekken, dat wil zeggen: iedereen houdt er rekening mee dat de krapte op die markt aanhoudt en dat werkenden en werkzoekenden voorlopig in een ijzersterke positie verkeren. Dat kan dan wellicht op termijn een voordeel zijn voor de woningmarkt, waar de hypotheekrente oploopt. Inkomenszekerheid en stijgende inkomens voor veel mensen kunnen helpen de markt toch gaande te houden. Met ruimer woningaanbod en minder sterk stijgende prijzen, kan de koper op de woningmarkt dan weer wat terrein winnen op de verkoper.

Ook de stikstofproblematiek draagt uiteraard bij aan de onzekerheid op de markt. Niet alleen kan die de voortgang van de nieuwbouw verder bemoeilijken, ook de markt voor agrarisch vastgoed draait daardoor slechter. Er werden vorig jaar volgens recente NVM-cijfers minder agrarische bedrijven verkocht, maar de verkoop- en grondprijzen stegen wel door. De gemiddelde prijs voor agrarische grond steeg vorig jaar met 5,7% naar ruim €67.000 per hectare. Landelijk wonen blijft intussen onverminderd populair. De krapte in de Randstad en misschien ook de corona-ervaringen drijven veel mensen naar de landelijk gelegen woonboerderij. Met als gevolg dat de krapte en de prijzen ook daar sterk toenamen. De gemiddelde transactieprijs voor een landelijk gelegen woning kwam vorig jaar op €738.000, ruim een ton hoger dan een jaar eerder (+20%). Van alle verkochte woonboerderijen buiten de Randstad werd 20% door een Randstedeling gekocht. Bedragen en cijfers om eens over na te denken als u de komende vakantie toevallig door het buitengebied in uw eigen of een andere regio fietst. Hopelijk weten we het hoofd toch koel te houden en houden de we de oververhitting buiten de deur.