Een moment geduld a.u.b
Uw zoekresultaten worden geladen...

Verhuizen en de sleuteloverdracht

07 maart 2019

Het aantal verhuizingen is vorig jaar licht gedaald. Toch lag – over een langere periode gezien – het aantal nog vrij hoog. Bijna 1,8 miljoen mensen betrokken een andere woning. Gaan we uit van een gemiddelde grootte van 2,15 personen per huishouden in Nederland, dan gaat om meer dan 830.000 verhuizingen per jaar. Per dag komt dus ruim 2.200 keer ergens de verhuiswagen voorrijden in Nederland. Of de huurwagen, want doe-het-zelf is ook in deze branche enorm toegenomen.

Er bestaat nog geen eenheid om de hoeveelheid stress die ermee gepaard gaat te meten. Maar verhuizen behoort volgens onderzoek tot de top-3 van de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven, dus dat moet alles bij elkaar een enorme berg spanningen opleveren. En eerlijk gezegd denk ik dat ‘zelf doen’ daar behoorlijk aan bijdraagt. Hoe dan ook: de krappe woningmarkt heeft het afgelopen jaar dus misschien geleid tot vermindering van stress. Aan de andere kant: wel willen, maar niet kunnen verhuizen levert eveneens spanningen op.

Het totaal aantal verhuizingen betreft zowel koopwoningen als huurwoningen. Ik durf de stelling wel aan dat de verhuizing van de ene koopwoning naar een andere koopwoning nog wat stressvoller is, omdat er heel wat bij komt kijken op financieel en notarieel gebied. Je maakt soms mee dat mensen het onnodig nog wat spannender maken, bijvoorbeeld door de sleutel van hun verkochte en al leegstaande woning eerder aan de koper te overhandigen (dus nog voor de juridische levering).

Er wordt dan een ‘sleutelverklaring’ opgesteld en ondertekend. Dat is natuurlijk aardig van de verkoper: de bijna-eigenaar kan alvast wat meten, schilderen of spullen neerzetten. Toch zitten er allerlei haken en ogen aan, zeker als de koop op het laatste moment nog zou kunnen afketsen. De risico’s hebben betrekking op mogelijke schade bij de werkzaamheden, op verrekening van energiekosten, op verzekeringskosten en op overdrachtsbelasting. Het is daarom belangrijk uw makelaar en/of notaris te betrekken bij het opstellen van de sleutelverklaring. Zodat de stress op dit punt binnen de perken kan blijven.

Terug naar het overzicht
Verhuizen en de sleuteloverdracht
X

Meld je aan voor onze nieuwsbrief